Skip to content
Mr. Cali Appraisals home
Call (909) 324-6122
All articles in Pre-Listing and Private Appraisals

Pre-Listing and Private AppraisalsBy Gordon Hall6 min read

Will the Buyer's Lender Use My Pre-Listing Appraisal? Why It Orders Its Own in Montclair

Why a buyer's lender orders its own appraisal instead of using a seller's pre-listing report, and what that report can still do in a Montclair sale.

Bright living room with a cream sofa, glass coffee table and wall-mounted television, and a wide window looking out to a residential street with palm trees

Usually not. For a loan delivered to Fannie Mae, the Selling Guide says the lender "may not use appraisals ordered or received by borrowers or other parties with an interest in the transaction, such as the property seller or real estate agent." A seller's pre-listing appraisal is ordered by the seller, so the buyer's lender orders its own. The pre-listing report still has a use in a Montclair sale: it is a written opinion, with named sales and reasoning, that the seller relied on before listing.

This article belongs to the pre-listing and private appraisals series. The guide to whether you should get an appraisal before selling covers when a report is worth ordering in the first place.

Why the lender orders its own appraisal

Two rules point the same way. First, Fannie Mae's Selling Guide makes the lender "responsible for the selection of appraisers and for the qualifications and quality of work," and it allows the lender to use an appraisal management company while staying accountable for the work. Second, the same section rules out appraisals ordered by an interested party. A seller is the most interested party in a sale, so a report the seller commissioned cannot become the lender's appraisal for that loan.

The reason is independence. An appraisal is only useful to a lender if no one with a stake in the price chose, paid or directed the appraiser. Federal Truth in Lending rules say the same thing in their own terms: Regulation Z section 1026.42 bars any covered person from trying to cause a valuation to be based on "any factor other than the independent judgment" of the person who prepares it. Who orders a mortgage appraisal explains those rules from the borrower's side.

Other loan programs and individual lenders publish their own requirements. The buyer's lender is the place to confirm what it accepts for that loan.

Two reports, two clients

A pre-listing report and the lender's report can look alike. They are separate assignments.

Pre-listing appraisalBuyer's lender appraisal

Who orders it

The seller

The buyer's lender, or its appraisal management company

Intended use

Understanding market value before a sale

The lender's loan decision

Intended users

The seller and anyone the engagement names

The lender

Effective date

Usually the pre-listing inspection

The lender appraiser's inspection, after a contract exists

Report format

Agreed in the engagement

For Fannie Mae and Freddie Mac loans, the redesigned URAR

Intended use is what a report will be used for, and intended users are the people entitled to rely on it. The effective date is the date the opinion of value applies to. Because the two reports have different clients, uses and dates, one does not substitute for the other.

The format point is current. Freddie Mac's forms redesign FAQ, which describes a joint update by Fannie Mae and Freddie Mac, states that UAD 3.6 "will be mandatory for all new appraisal reports submitted to UCDP on or after November 2, 2026," and that the older forms are being retired in favor of the redesigned Uniform Residential Appraisal Report (URAR). A buyer's lender appraisal on a Fannie Mae or Freddie Mac loan now follows that structure. The new appraisal format in 2026 describes what changed.

What the pre-listing report can still do in a Montclair sale

It can inform the seller. Montclair's housing is mostly single-story postwar tract stock on regular lots, built as the former Monte Vista orchard tracts filled in, and the houses differ mainly in additions, garage conversions, lot size and condition. A pre-listing report measures the house, records what was permitted, and shows which tract sales were used and why. That is information the seller has before setting a list price with a listing agent. The appraiser does not choose that price; can an appraiser tell you what to list at? explains why.

It can be shared. A seller can show the report to buyers and agents as information. Whether facts from it reach the lender's appraiser runs through the lender's own process. Regulation Z lists, among actions that do not violate its independence rule, "asking a person that prepares a valuation to consider additional, appropriate property information," including information about comparable properties. Permits, a sketch and a list of improvements are that kind of information. A request to reach a number is not.

It can surface questions early. A converted garage counted as living area without a permit, a rear unit with no record, or a duplex compared with single-family sales are the issues a reviewer raises in Montclair. A pre-listing inspection finds them before a buyer's lender appraiser does.

What it cannot do

It cannot bind the lender's appraiser. That appraiser develops an independent opinion from the sales available on that report's own effective date and may reach a different figure. A pre-listing report does not prevent a low appraisal later, and it is not evidence a lender must accept.

It cannot stand in for the county's view of the house. Montclair is assessed by the San Bernardino County Assessor-Recorder-County Clerk, and an assessed value is a tax figure under California's assessment rules, not an appraisal. Nor is an agent's comparative market analysis (CMA), an opinion of likely list or sale price prepared by a licensed real estate agent, an appraisal.

The county line at Mills Avenue

Montclair's western boundary is Mills Avenue, where Claremont and Pomona in Los Angeles County end. Similar postwar houses sit on both sides, but schools, assessor records and buyer pools change at the line. A pre-listing report on a Montclair house starts from Montclair sales and uses a sale across Mills Avenue only when it is better evidence, with the location adjustment explained. The lender's appraiser makes the same judgment independently, and the two may not choose the same sales. The Montclair area page describes the tracts and the line.

Buyers face the mirror-image question. Can a buyer order their own appraisal beside the lender's? covers the buyer's side.

Next step

If you are selling a Montclair house that has changed from its original plan, the pre-listing appraisal service lists what the report includes and what to have ready. Call (909) 324-6122 to discuss the scope. The fee is set by the scope of the assignment and quoted before work begins, and it does not depend on the value. The appraisal independence statement explains how assignments are kept independent of every party.

Sources

Gordon Hall, California Certified Residential Real Estate Appraiser, BREA No. AR003877 (lookup: https://www2.brea.ca.gov/breasearch/faces/party/view.xhtml?id=23601). Reports are prepared in conformity with the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP). Nothing here is legal or tax advice; admissibility is always the court's decision.

Frequently asked questions

Can the buyer's lender use the seller's pre-listing appraisal for the loan?

Not for a loan delivered to Fannie Mae. Fannie Mae's Selling Guide says the lender may not use appraisals ordered or received by borrowers or other parties with an interest in the transaction, such as the property seller or real estate agent. The lender orders its own appraisal. Other programs and lenders set their own rules, so the buyer's lender is the place to confirm.

Can I show my pre-listing appraisal to buyers?

Yes. A seller can share the report with buyers and agents as information, because it names the sales and the reasoning. Whether facts from it reach the lender's appraiser runs through the lender's own process. Questions about what must be disclosed in a sale are for the listing agent or an attorney.

Will the lender's appraisal come in at the same value as my pre-listing report?

Not necessarily. The lender's appraiser develops an independent opinion from the sales available on that report's own effective date, the date the opinion of value applies to, and may choose different sales. A pre-listing appraisal does not prevent a low appraisal later.

What form will the buyer's lender appraisal use?

For Fannie Mae and Freddie Mac loans, the redesigned Uniform Residential Appraisal Report (URAR). Freddie Mac states that UAD 3.6 is mandatory for all new appraisal reports submitted to UCDP on or after November 2, 2026.

Gordon Hall

Mr. Cali Appraisals

Call (909) 324-6122Contact